Eldorado en de omgeving

Er op uit in de buurt van Chaam

  1. Home
  2. Omgeving

Activiteiten en Evenementen

In de regio zijn volop activiteiten te ondernemen en vinden regelmatig evenementen plaats. Via Toerisme Alphen-Chaam ben je hiervan altijd op de hoogte. Neem dus zeker een kijkje om jouw vakantie op Eldorado Park nog completer te maken!

Wandel- en fietsroutes zelf samenstellen?

Met de routeplanner van VisitBrabant kun je makkelijk en snel een wandel- of fietsroute vanuit het park selecteren, of zelf samenstellen.

Chaam’s ligging en geschiedenis

Chaam is een dorp dat onderdeel uitmaakt van de gemeente Alphen-Chaam in Noord-Brabant. Het ligt omgeven door Ulvenhout, Baarle-Nassau zijn tegenhanger Baarle-Hertog. De grootste plaats in de directe omgeving is Breda. Het aantal inwoners van het dorp was in augustus 2017 4.150. Chaam had oorspronkelijk een eigen gemeente, maar werd onderdeel van Alphen-Chaam in 1997. Het dorp ligt prachtig omgeven door landbouwgebied, maar men vindt in de omgeving ook enkele uitgestrekte natuurgebieden, zoals de Chaamse Bossen (Noord-Oosten), de Strijbeekse Heide (Westen) en het landgoed Hondsdonk en natuurgebied Chaamse Beken in het Noord-Westen.

Chaamse Bossen

De Chaamse Bossen liggen tussen de weg Gilze-Chaam en het dorp Alphen. Het gebied meet 1.324 ha en is eigendom van Staatsbosbeheer. Dit gebied bestond ooit uit zandverstuivingen, natte heide en vennen, maar veel van het heideterrein is tussen 1900 en 1934 ontgonnen en in plaats hiervan is er een bos van grove dennen gekomen. Daarnaast werd het gebied ontwaterd en werden natte plaatsen omgezet in graslandschap. Hierdoor is de verrassende afwisseling die je kunt zien in de bossen te danken. De huidige begroeiing langs de weggetjes is voornamelijk opgebouwd uit heischrale vegetatie. Rond 2000 werden voormalige landbouwgebieden teruggebracht naar de oude staat van het landschap en werd hiermee het gebied ook weer vochtiger. Verder werden de oorspronkelijke vennen ook weer uitgegraven en hiermee keerde het moerasgebied terug in de streek en hiermee ook veel van de plant en dier diversiteit van oudsher.

Strijkbeekse Heide

De Strijbeekse Heide is een natuurgebied dat 239 ha meet en in het Noorden aan de Hondsdonk grenst en in het zuiden aan Elsakker dat in België ligt, ten noorden van Meerle. Dit voormalige heidegebied is deels beplant met naaldhout en deels landbouwgebied. Ook zijn er een aantal vennen en omringende heideplekken te vinden. Zo ligt in dit gebied het Rondven, Langven, Zwarte Goor en Goudbergven (Patersmeer). Vanaf 1990 wordt verdroging actief tegengegaan en worden vennen uitgebaggers, heidegebieden afgeplagd en recreatieweiden opgeheven en eveneens afgeplagd. Vooral het Goudsbergven is de moeite waard om een keer te gaan bekijken, aangezien het wordt omgeven door een paraboolduin. In het ven ligt bovendien een veeneiland waarop zachte berk en gagel groeit, maar ook de veel zeldzamere planten zoals veenpluis, kleine veenbes, ronde zonnedauw, kleine zonnedauw, dopheide, lavendelhei, klokjesgentiaan en beenbreek. Een bonte combinatie planten kortom. Verder behoort tot de heidevegetatie moeraswolfsklauw, tandjesgras, pilzegge en trekrus. Op de vennen kun je bovendien veel vogels spotten zoals de boomvalk, kuifeend, wintertaling en dodaars.

Hondsdonk

Hondsdonk is de naam van een landgoed dat zich bevindt ten zuiden van Ulvenhout, en de verbinding vormt tussen de Strijbeekse Heide en de landgoederen Luchtenburg en Valkenberg. Het landgoed wordt reeds vermeld in een acte van 1364. In 1625 brandde de boerderij af en in 1657 was er in een overdrachtsacte sprake van een nieuwe woning, op een iets gewijzigde plaats, alsmede schuur, kooien, een hof en bogaard, landen, weiden, turfvelden, bossen en de erven daar omheenPhilibert van Borssele droeg toen het goed over aan Cornelis van Blyenburg. In 1702 werd de hoeve nog uitgebreid.

In 1777 werd het huis verkocht aan Lucas van der Borch, die toen adjudant-generaal was van Stadhouder Willem V. Hij liet in 1795 het landhuis in empirestijl bouwen, wat het huidige landhuis is. Omstreeks 1840 werd een klokkentorentje op het huis geplaatst, afkomstig van het nabijgelegen huis Luchtenburg. Een houten duiventil en twee siervazen met mythologische figuren zijn bij de voorzijde van het huis te vinden. De tuin is aangelegd in Engelse landschapsstijl en dateert van omstreeks 1842. In deze tuin ligt een slingerende vijver die Kruisvijver wordt genoemd. Opdracht tot de tuinaanleg gaf de toenmalige bewoonster, Henriëtte van der Borch-van der Heim. Zij ontwierp ook het op een cottage gelijkend boerderijtje op het landgoed. In 1851 werd hier, door Willem van der Borch, de schutterij “Alliance d’Amitié” opgericht, en omstreeks deze tijd heeft ook de schrijfster Elise van Calcar hier gewoond en gewerkt. Haar bekendste roman Hermine werd hier geschreven. In 1919 kwam het landgoed aan de familie Prisse, die het nog steeds in eigendom heeft.

Chaamse Beken

Dit natuurgebied bevat een aantal beekdalen die in de nabijheid van landgoed Hondsdonk en landgoed Valkenberg liggen. Het gebied is 112 ha. groot en omvat een kleinschalig cultuurlandschap in het dal van de Chaamse Beek, de Groote of Roode Beek, de Groote Heikantsche Beek en de Broeksche Beek. De beken worden omgeven door houtwallen bosjes, poelen en granslanden. De perceelgrenzen zijn vaak nog van oudsher. Sommige zijn zelfs sinds de 16de eeuw niet meer veranderd.

In de vochtige grasgebieden kun je planten tegenkomen als dotterbloem, kruipend zenegroen en teeer guichelheil en in de bermen van de beken zijn kamsalamander alpenwatersalamander te vinden. Verder kun je ook moerasstreepzaad, knopsteenbreek, moesdistel en kleine watereppe tegenkomen. Ook zijn er enkele mooie vogels te spotten in het gebied, zoals de groene specht, steenuil, roodborststapuit, patrijs en kwartel, die eveneens in dit gebied hun broedplaats hebben.

Brasserie Offcourse

Ten westen van Eldorado Park ligt aansluitend Brasserie Offcourse. Willen jullie een keertje uiteten met de famliie, dan zijn jullie hier zeker aan het juiste adres. Het restaurant beschikt over een onbeperkt grillbuffet waarbij de gerechten per seizoen wisselen (dus ook zeker aan te raden nog een keer terug te komen). Het vlees en de vis wordt ter plekke voor jullie bereid en daarnaast is er een uitgebreid buffet van salades, soepen en tapa’s. Ter afsluiting hoort er natuurlijk ook een zelf samen te stellen dessert er bij. Het buffet is vanaf 17.30 uur beschikbaar (17.00 uur op zondagen).

Daarnaast beschikt de Brasserie over een heerlijk buitenterras waar je kunt genieten van een verkoelend drankje in de zomermaanden of van een lucnh van de uitgebreide kaart. Maandag en dinsdag is de brasserie dicht, maar woensdag t/m zondag heten ze jullie van harte welkom.

Adventure golf

Op zoek naar een leuk familieuitje? Bij onze buren van Brasserie Offcourse is het ook mogelijk om een potje indoor adventure golf te spelen (maandag en dinsdag gesloten). Om in de vakantiesferen te blijven is het thema van de golf reizen. Zo zul je tijdens je avontuur van 189 holes, het Midden Oosten, de Jungle, Mexico en de rimboe van Afrika tegenkomen. De baan is bovendien verwarmd in de wintermaanden, zodat het hele jaar rond gebruik kan gemaakt worden van de holes (in de winter is warme kleding wel aan te raden).

Per baan kan er met maximaal 5 spelers gespeeld worden en de duur is ongeveer anderhalf uur. Je kunt gewoon langsgaan zonder reservering om te spelen, maar in drukke tijden is reserveren wel aan te raden.

Pin It on Pinterest